Om Jävla Kritiker!

Hvad er god arkitektur? Hvordan bedømmes arkitekturens kvalitet? Er noget mere rigtigt end andet eller er det blot et spørgsmål om smag og behag? Jävla kritiker! eksperimenterer med arkitektur og kritik i en søgen efter indsigt i ovenstående spørgsmål og deres besvarelse.

Tesen er, at god arkitektur kræver god kritik. Hvordan kan kritikkens betydning i arkitektfaget revitaliseres? Hvilken rolle skal arkitekturkritikken spille i fremtiden? Hvilke rammer skal vi sætte for kritikken og kritikerne? Og kan vi etablere en fælles nordisk arkitekturkritik? I eksperimenter med kritikken i centrum ønsker vi at bane vejen for en diskussion af disse spørgsmål. I en tid hvor arkitekturkritikken af mange betragtes som nødlidende er nærværende projekt på en gang en hyldest til kritikken og en nysgerrig spørgen til dens fremtid.

BAGGRUND

I 2006 udgav det svenske pladeselskab NONS et bemærkelsesværdigt album med titlen ’Jävla kritiker!’. Selskabet bad ti musikkritikere skrive kritik af et endnu fiktivt nummer med deres yndlingsartister, som dernæst skulle indspille de kritiserede sange. Det resulterende album gav anledning til en debat om musikkritikernes rolle, og om hvorvidt kritikkerne havde reduceret musikernes kunstneriske frihed.

Arkitekturen står i dag ligesom mange andre kunstarter over for en række udfordringer for fagets offentlige samtale. Kritikernes autoritet som den faglige ekspertvurdering udfordres. Endeløse muligheder for at finde mødesteder for ligesindede giver den fælles offentlige diskussion svære vilkår. Internt præges faget af et fravær af fælles kvalitetskriterier. Man strides om betydningen af kontekst, brugerinddragelse, materialekvaliteter og energiforbrug. Hvorvidt arkitekturen er blevet en reklamesøjle eller om nostalgien er ved at tage over. Faget synes underinddelt i diskursive ekkokamre, som kun sjældent krydser klinger og åbenbarer de idémæssige forskelle.

Et forandret medielandskab ændrer vilkårene for dannelsen arkitekternes referencerammer. Populære hjemmesider som Dezeen, ArchDaily og Designboom præsenterer en uendelig strøm af arkitekturprojekter uden forsøg på kritisk refleksion. Tegnestuernes selvforherligende egenpublikationer findes i dag hos faglige boghandlere såvel som i sofistikerede tøjbutikker. Rækken af arkitekturpriser og awards fra kommercielle aktører synes endeløs. I et til stadighed voksende offentligt arkitekturlandskab synes det fortsat vanskeligere at finde god kritik.

I arkitekturkritikkens utilstrækkelighed opstår en række spørgsmål: Hvordan kan vi lave arkitektur, uden diskussion af arkitektonisk kvalitet? Hvordan afgør vi hvad der skal bygges mere af og hvilke byggerier vi ikke vil se gentaget? Hvad er forholdet mellem det byggede og det skrevne i arkitekturen som kulturel institution? Hvem definerer arkitekturen som den præsenterer sig i faget og i historien?

Det er problemfeltet Jävla kritiker! træder ind i og som eksperimentet søger at bidrage med kvalificerede forslag til.

UDSTILLINGEN

Eksperiment 1–6 er resulteret i seks værker, opstået imellem det kritiserede og det formgivede. Værkernes repræsentationer i tekst, tegning og model er samlet i en vandreudstilling. Udstillingen vandrer imellem Norge, Danmark og Sverige med et første visit i de tre landes hovedstæder.

Til offentlige arrangementer samles kritikere, formgivere og den arkitektoniske offentligheds øvrige aktører til diskussioner af udstillingen og de spørgsmål den kaster af sig. Har kritikerne følt arkitekternes formgivning som et overgreb på deres skrevne forestilling? Har formgiverne følt kritikernes beskrivelser klaustrofobisk begrænsende? Eller opstår der i det usædvanlige samarbejde nye frugtbare muligheder for udvikling af arkitektur? Det er spørgsmål der i dialog imellem udstillingens bidragsydere og besøgende skal finde svar.

Udstillingens vandrende karakter med bidragsydere parret på tværs af Norge, Danmark og Sverige giver yderligere dimensioner til eksperimentet. Ser arkitekturkritikken ens ud i de tre lande? Kan vi lære hinanden noget? Forstår vi overhovedet hvad hinanden siger? Med en dialog på tværs ønsker projektet at bane vejen for en fælles nordisk kritiktradition.

På vandringen igennem norden var galleriet Rom for Kunst og Arkitektur i Oslo det første sted udstillingen slog sig ned. Her blev den vist i perioden 27. august til 24. september 2020. Herefter er vandringen fortsat østover mod Stockholm, hvor Färgfabrikens projektrum lægger hus til i perioden 13. marts til 18. april 2021. Efter visit i den svenske hovedstad går turen sydvestover og forventes at ramme København medio 2023.

Medvirkende A–Z | Kontakt

  • Anders Rubing

    Er arkitekt og stipendiat på Senter for kvinne- og kjønnsforskning på Universitetet i Bergen. Der forsker han i sikkerhed, modstandsdygtighed, design og urban fremtid. Rubing blev uddannet fra Bergen Arkitektskole (BAS) i 2012 og er nu lærer og diplomvejleder på samme institution. Rubing driver Terori og Praksis, en platform for at løfte end debat om vores byggede omgivelser i relation til økonomi, politik og levet liv. Rubing var medredaktør på den prisbelønnede bog ”The City Between Freedom and Security” og er freelance kritiker for Bergens Tidende og flere magasiner i Norge. Sammen med Morten Birk Jørgensen har Anders grundlagt Jävla kritiker!

  • Andrea Ougaard

    Arkitektstuderende på Det Kongelige Akademi i København på kandidatprogrammet Political Architecture: Critical Sustainability, som lægger vægt på en co-evolutionær arbejdsmetode, hvor projekter udvikles parallelt i tekst og formgivning. Andrea er ansat i Lydværk Arkitektur, hvor hun sammen med Ingeborg Okkels ar­bejder i krydsfeltet mellem ar­ki­­tektur, akustik og lydkunst og undersøger lydens materi­alitet og repræsenta­tionsformer. Hun har i den forbindelse afholdt workshops på Det Kongelige Akademi, Arkitektskolen Aarhus og Den Skandinaviske Designhøjskole. Sammen med Anders Rubing og Morten Birk Jørgensen har Andrea kurateret Jävla kritiker!s eksperimenter 1-6.

  • Element

    Element drives af arkitekterne Cathrine Vigander og Vidar Knutsen fra Oslo og er en etableret profil i det norske arkitekturlandskab. Tegnestuen har igennem en nysgerrigt undersøgende tilgang stået bag svært publicerede værker som Smykkeskrinet – The Teachers´ Union Conference Center og boligprojektet D36 – Green House. I Jävla kritiker! har Element bidraget til Eksperiment 2  med formgivningen Sections and Fractions.

  • Jonathan Houser

    Jonathan Houser selvstændig arkitekt i København og underviser på Institut for Bygningskunst og Kultur på Det Kongelige Akademi. Med Natsværmerhuset vandt han konkurrencen om en pavillion i barokhaven på Gl. Holtegård nord for København og siden har han stået bag en række præmierede konkurrencebidrag og udstillingsprojekter. Til Jävla kritiker! har Jonathan bidraget med formgivning i Eksperiment 1 til værket Tre forsøg på at give form til et hus å vandre i.

  • Gaute Brochmann

    Gaute Brochmann har en BA i Film og filmteori fra International Filmschool Wales (2005) og en MA / Diplom fra Arkitekthøyskolen i Oslo (2011). Arbeidet etter studiene som praktiserende arkitekt hos MAD arkitekter. Har siden vært redaktør for blant annet Billedkunst og Arkitektnytt og skrevet fast i tidsskrifter som Natt&Dag, Dagens Næringsliv og NRK Ytring. Er i dag redaktør i ArkitekturN og fast arkitekturskribent i Morgenbladet. Gaute har bidraget til Eksperiment 4 med kritikken Stripped ned, kledd opp.

  • Kaleidoscope

    Kaleidoscope Nordic DRIVES AV ARKITEKTENE SILJE KLEPSVIK, OLAFIA ZOEGA, TONE BERGE OG MIIA-LIINA TOMMILA. SAMMEN REPRESENTERER DE NORGE, FINLAND OG ISLAND, OG KONTORET HAR PROSJEKTER I HELE NORDEN. SIDEN OPPSTARTEN I 2014, DA DE VANT EUROPAN 12-KONKURRANSEN, HAR KALEIDOSCOPE UTMERKET SEG INNEN SIRKULÆRE LØSNINGER, OG KONTORET HAR EN UTFORSKENDE TILNÆRING TIL ARKITEKTUR HVOR DE OPERERER I SKJÆRINGSPUNKTET MELLOM ARKITEKTUR, KUNST OG MATERIALFORSKNING. FOR JÄVLA KRITIKER! HAR KALEIDOSCOPE BIDRATT MED PROSJEKTET SAK NR 20200814 / 1200 ETTERFORSKNING AV KATEDRAL FÖR EN NY TID SOM ER EN DEL AV Eksperiment 3.

  • Krupinski / Krupinska

    Krupinski / Krupinska Arkitekter blev grundlagt i Stockholm i 2015 af Konrad Krupinski og Katarina Krupinska. Tegnestuen har gjort sig bemærket med små værker såsom Summerhouse T og vinderprojektet til en midlertidig pavillion i Kongens Have i København. The Plot er titlen på værket som Krupinski / Krupinska har formgivet til Jävla kritiker! som del i Eksperiment 5.

  • Leth & Gori

    Tegnestuen drives på Vesterbro i København af arkitekterne Uffe Leth og Karsten Gori. LETH & GORI har stået bag en lang række bredt publicerede og præmierede arkitekturværker, heriblandt  Brick House i Nyborg, Elefanthuset i København og Københavns Museum som netop er færdiggjort. Som led i Jävla kritiker! har LETH & GORI formgivet værket Dubbelgymnasiet som er en del af Eksperiment 6.

  • Mari Hvattum

    Mari Hvattum er professor i arkitekturhistorie ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Hun er utdannet arkitekt fra NTNU og har studert arkitekturhistorie ved University of Cambridge, hvor hun tok sin PhD i 1999. Hvattum arbeider med arkitektur og arkitekturtenkning fra 1800-tallet fram til i dag, og har publisert bl.a. Gottfried Semper and the Problem of Historicism (Cambridge University Press 2004), Heinrich Ernst Schirmer. Kosmopolittenes arkitekt (Pax 2014), Hva er arkitektur (Universitetsforlaget 2015), samt en rekke artikler og redigerte bøker. Mari er forfatter til kritikken Et hus å vandre i som indgår i Eksperiment 1.

  • Martin Søberg

    Arkitekturhistoriker (mag.art., ph.d.) med speciale i arkitekturens teori og historie, repræsentationsformer og poetik, særligt i det 20. og 21. århundrede. Han arbejder som lektor i arkitekturhistorie på Det Kongelige Akademi i København med et forskningsprojekt om den danske arkitekt Kay Fisker. Martin Søberg har publiceret en række artikler i bøger og tidsskrifter om arkitektur og billedkunst. Han har redigeret bøgerne The Artful Plan: Architectural Drawing Reconfigured, What Images Do, Terræn: Veje ind i samtidskunsten og Refractions: Artistic Research in Architecture samt af særnumre om arkitektur af forskningstidsskrifterne Nordic Journal of Architecture, Artifact Journal og Periskop: Forum for kunsthistorisk debat. Martin Søberg har i Jävla kritiker! skrevet kritikken Parlour som del af Eksperiment 2.

  • Morten Birk Jørgensen

    Morten Birk Jørgensen er arkitekt, ph.d. og lektor på Institut for Bygningskunst og Kultur ved Det Kongelige Akademi i København. Hans primære forskningsområde angår bedømmelse af arkitektur og han har beskæftiget sig med værdisætning, kritik, eksamination, certificering og præmiering. Morten er redaktør for Magasin for Bygningskunst og kultur som udgives af Det Kongelige Akademi. Sammen med Anders Rubing har Morten grundlagt Jävla kritiker!

  • Rasmus Wærn

    Arkitekt på Wingårdhs sedan 2004. Sakkunnig i arkitekturhistoria och ansvarig för texter. Till de projekt där jag haft ett betydande engagemang hör restaureringen av Nationalmuseum samt förstudier till ombyggnader av bland annat Göteborgs konstmuseum och SKF:s huvudkontor samt flera stadsutvecklingsprojekt. Lärare i arkitekturhistoria på KTH under 2004–2010. Redaktör på tidskriften Arkitektur 1996–2004. Kommissarie för utställningen ”Architektur im 20. Jahrhunderet: Schweden” på Deutsches Architekturmuseum i Frankfurt am Main 1998. Rasmus Wærn har skrevet kritikken En skola att bli stor i til Jävla kritiker!s Eksperiment 6.

  • Sara Ettrup

    Praktiserende arkitekt på tegnestuen Vandkunsten i København, underviser på IBBL / KADK og en aktiv stemme i den danske arkitekturdebat. Hun bidrager jævnligt med kritiske betragtninger samt anmeldelser i fagtidsskriftet Arkitekten og andre medier. Derudover underviser hun på Det Kongelige Akademi, Institut for by, bolig og landskab. I praksis arbejder Sara primært i de indledende projektfaser med analyser, idéudvikling og formidling visuelt såvel som verbalt. Hun søger at brede feltet ud i sin tilgang til opgaverne, ved at inddrage forskellige synsvinkler og arbejde tæt sammen med de andre fagligheder i projektløsningen. Sara har bidraget til Eksperiment 5 med kritikken En dag i det skæve.

  • Tham & Videgård

    Tham & Videgård Arkitekter drives fra Stockholm af Bolle Tham og Martin Videgård og har stået bag internationale referenceværker som Arkitektskolen på KTH og Kalmar kunstmuseum. Tegnestuen bidrager desuden med forelæsninger og udstillinger på centrale institutioner verden over. Tham Videgård har i Jävla kritiker! bidraget med formgivningen af værket Tectonic Objects som del af Eksperiment 4.

  • Ylva Frid

    Ylva Frid är arkitekt och skribent. Hon driver sin egen verksamhet arkitektbyrå Vega, som är inriktad på att anpassa och utveckla befintliga byggnader. Hon har tidigare varit anställd som redaktör på tidskriften Arkitektur, och har medverkat som skribent i ett flertal olika tidskrifter. Ylva har skrevet kritikken Katedral för en ny tid som del af Eksperiment 3.

Udviklet med støtte af:

Kontakt:
• • •

Jävla kritiker!
Foreningen
Arkitekturkritik

CVR: 40638261

c/o Morten Birk Jørgensen
Fanefjord Kirkevej 54A
4792 Askeby
Danmark

c/o Anders Rubing
Thormøhlengate 12
5006 Bergen
Norge